perjantai 8. tammikuuta 2016

Päätöksenteko EU:ssa

Euroopan unionin päätöksentekoon osallistuu kymmeniätuhansia ihmisiä. Alla olevassa kuvassa on esitelty unionin päätoimielimet ja niiden tehtävät. Vaikka jäsenvaltioiden ministereistä koostuva Eurooppa-neuvosto onkin päätöselimistä tärkein, parlamentilla ja neuvostolla on tasavertainen asema lainsäädännössä. Komissio valmistelee ja ehdottaa uutta lainsäädäntöä. Neuvosto ja parlamentti päättävät lopullisesti hyväksytäänkö  ehdotukset vai ei. EU:ssa on myös toimielimiä,
jotka vaikuttavat päätöksentekoon. Erilaiset komiteat, kuten sosiaalikomitea, antavat lausuntoja heidän toimivaltoihinsa kuuluviin asioihin.






















Komissio arvioi uusien lakien taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristövaikutukset ennen lakialoitteen tekemistä sekä kuulee asiantuntijoita. Aloite menee neuvostoon ja parlamenttiin, jossa sitä käsitellään ja siihen ehdotetaan tarvittaessa muutoksia. Jos neuvosto ja parlamentti eivät pääse yhteisymmärrykseen, asia tulee uudelleenkäsittelyyn myöhemmin. Toisessa käsittelyssä
parlamentti voi halutessaan estää lakialoitteen etenemisen. Sovittelukomitea voi yrittää auttaa päätöksenteosta, jos siinä ei päästä yhteisymmärrykseen. Lopullisessa käsittelyssä joko neuvosto tai parlamentti voi estää lakialoituksen toteutumisen.

Syksyllä 2015 EU:ssa pohdittiin meneillään olevaa pakolaiskriisiä. Syyskuussa komissiosta tehtiin monia ehdotuksia tilanteen helpottamiseksi, joista yksi oli, että 120 000 Unkarissa, Kreikassa ja Italiassa olevaa pakolaista siirrettäisiin muihin jäsenvaltioihin. Parlamentti puolsi ehdotusta, ja pyrki nopeuttamaan päätöksentekoa kyseisen päätöksen osalta. Parin viikon kuluttua EU-maiden ministerit kokoontuivat kokoukseen, jossa pakolaisten siirto lopulta hyväksyttiin. Tavallisesti päätösten teko kestää paljon pidempään, mutta pakolaiskriisi vaati EU:lta nopeaa toimintaa.

Lähteet:
http://europa.eu/eu-law/decision-making/procedures/index_fi.htm 
http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?contentid=267560#.VpASg_mLTIU 
http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?nodeid=37766&contentlan=1&culture=fi-FI#.VpASn_mLTIU



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti