sunnuntai 31. tammikuuta 2016

EU:n vaikutukset kansalaisiinsa



Mahdollisuuksia

Euroopan unioniin kuuluminen tuo kansalaisille monenlaisia vapauksia ja oikeuksia. Tärkeimpiä oikeuksia on liikkumisvapaus EU-valtioiden sisällä. Tämä näkyy myös esimerkiksi työpaikoilla; muista jäsenmaista tulevat hakijat ovat samalla viivalla työnhaussa ja palkkauksessa kuin oman maan kansalaiset. Lisäksi jäsenmaiden kansalaiset voivat hakea sosiaaliturvaa myös muualta kuin kotimaastaan, jos asuvat toisessa EU-maassa. Kaikilla on oikeus äänestää ja asettua ehdolle eurovaaleissa tai kunnallisvaaleissa. EU:n diplomaattinen suojelu kuuluu kaikille EU-kansalaisille, vaikka senhetkisessä olinpaikassa ei olisikaan suomalaista edustustoa. Esimerkiksi sairastapauksessa apua saa muidenkin EU-maiden lähetystöistä, ja kriisin yllättäessä EU voi evakuoida kaikkien jäsenmaiden kansalaisia. Unionin jäsenellä on myös mahdollisuus valittaa unionin oikeusasiamiehelle EU:n toimielinten toiminnasta.

EU tukee opiskelijoita

Euroopan unionilla on Erasmus+ - ohjelma, joka pyrkii kehittämään urheilua ja nuorten asioita kuten koulutusta ja työllisyysmahdollisuuksia. Erasmus+-ohjelman avulla nuoret voivat lähteä helpommin opiskelemaan tai töihin ulkomaille, tai ohjelma voi mahdollistaa vapaa-ajan toimintaa myös omassa kotimaassa. 










Sairaanhoitokortti

Eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla todistetaan oikeus lääkäripalveluihin EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Kortti kannattaa omistaa, sillä sen avulla hoidosta täytyy maksaa vain saman verran kuin kyseisen maan kansalaiset, eli joissain tapauksissa hoito on jopa ilmaista. 

Miten EU on vaikuttanut omaan elämääni? 

Ennen joulua lukiomme oppilaat osallistuivat toimintapäivään, joka oli EU:n rahoittama. Koska Suomi on EU:n jäsenvaltio, olen voinut matkustaa vapaasti Ruotsiin ja Viroon. Muilla ulkomaanmatkoilla passi on toki tarkistettu, mutta heti kun matkakohde oli EU:n ulkopuolinen maa, passintarkastus oli tarkempi. Ulkomaanmatkat Euroopassa ovat olleet helppoja myös siksi, että useimmissa EU:maissa rahayksikkö on euro, eikä ole tarvinnut vaihtaa rahaa. Söin kerran perheen tiukassa taloustilanteessa ruokaa, joka oli peräisin EU:n ruoka-avustuspaketista. EU:sta on siis ollut hyötyä, mutta myös haittaa. Suomalaiselle maataloudelle EU on tehnyt hallaa, ja koska se on vanhempieni elinkeino, erilaiset EU:n päätökset (usein huonosti Suomen olosuhteisiin soveltuvat) ovat hankaloittaneet perheeni elämää. Maatalous on muuttunut monimutkaisemmaksi Suomen liityttyä unioniin, ja leivässä pysyminen on aina vain vaikeampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti